sâmbătă, iunie 27, 2009

Anul linuxului pe desktop.

...este acum. Mă tem că la anul pe vremea asta, Linux va reveni la statutul de sistem de operare pentru server-e și atât.

Spun asta pentru că, în urmă cu doi ani foloseam exclusiv Linux pe calculatorul de acasă. Îmi îndeplinea toate nevoile cu brio și fără dureri de cap.

Anul trecut, deja aveam instalat și Windows XP în paralel, pe care-l foloseam exclusiv pentru lucruri serioase (din simplul motiv că AutoDesk își primesc salariile de la MS, cred) și multimedia, web browsing, jocuri le făceam din Linux.

Anul acesta, încă am Linux instalat, dar îl pornesc din ce în ce mai rar, mutându-mi toate activitățile pe Windows XP SP3.

De ce? A fost o vreme când Linux părea să fie sistemul de operare perfect. Problemele de instalare dispăruseră, apt-get își făcea treaba perfect, KDE era un window manager de excepție și, trebuie s-o spunem, Windows sugea grav. Toate semnele arătau către un viitor strălucit. Apoi, cumva, nu știu cum, a apărut KDE4. Potrivit dezvoltatorilor, KDE4 n-a fost niciodată menit utilizării de masă, totuși majoritatea distribuțiilor majore l-au adoptat imediat. Între timp, Microsoft a continuat să îmbunătățească XP până la un punct aproape utilizabil (da, chestiile minore de genul sincronizarea orei via internet, firewall, faptul că merge hibernarea au făcut diferența). Multe programe opensource care până acum erau doar pentru Linux sau mergeau prost pe Windows s-au îmbunătățit, oferind astfel utilizatorilor ceea ce le lipsea în mediul Microsoft. Adobe a contribuit enorm cu varianta execrabilă de Flash dată pentru Linux. În schimb, distribuțiile continuau să scoată două-trei release-uri pe an și de-abia când se netezeau problemele existente, apărea următoarea versiune (sigur, nu te obligă nimeni să faci actualizarea, dar când nu mai întreține nimeni versiunea ta e mai dificil).

Norocul Linux a venit, ca de obicei, din partea incompetenței Microsoft, care a venit cu Vista. Nu are rost să comentez aici toate problemele Vista. Suficient să spunem că asta a mai dat puțin timp comunității Linux să-și rezolve problemele și să facă spargerea spre sistem de operare de masă. Din păcate, Microsoft învață din greșeli și la anul s-a anunțat Windows 7, care se arată a fi un sistem de operare modern, stabil și utilizabil. Pentru mine, personal, va fi Linux-killer dacă sunt ținute toate promisiunile și dacă Linuxul nu se schimbă.

În ce fel să se schimbe? Habar n-am. Aș putea specula că Xorg trebuie îmbunătățit mult (a se citi rescris), KDE4 trebuie să devină ceea ce a fost KDE3.5 (un window manager complet, stabil, ușor de folosit și teribil de puternic), distribuțiile majore trebuie să se rezume la un release pe an, mai bine întreținut pe termen lung. Probabil prima versiune de Windows 7 ne va mai oferi, în buna tradiție Microsoft ceva timp, până la primul Service Pack. Dar apoi, ar putea la fel de bine să devină be-all-end-all-OS pentru desktop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.