luni, martie 30, 2009

Cum să scriem cu diacritice corecte în Windows și LaTeX.

După cum sunt convins că știți deja, limba română conține diacritice, printre care și faimoasele "ș" și "ț". De asemenea, sunt convins că știți de diferența dintre scrierea cu sedilă si cea cu virgulă. Dacă nu, puteți citi mai multe pe site-ul domnului Cristian Secară.

Pentru a folosi diacriticele corecte în Windows trebuie să ne asigurăm că avem fonturi care cunosc respectivele caractere. Din ce-am văzut, fonturile cele mai folosite din Windows știu să afișeze diacriticele cu virgulă corect, deși sistemul de operare nu le folosește. O altă variantă (pe care o agreez) sunt fonturile DejaVu (se instaleaza implicit cu OpenOffice).

Pasul al doilea ar fi să putem introduce de la tastatură codurile corecte pentru cele două caractere buclucașe. Iarăși, domnul Cristian Secară ne vine în ajutor -- tot pe pagina dânsului putem găsi driver și instrucțiuni pentru tastatură românească "corectă". Un efect secundar de dorit este folosirea tastaturii "pentru programatori", care mapează diacriticele pe combinațiile Alt Gr + tastă, așa cum a dorit Dumnezeu.

Partea interesantă apare când dorim să scoatem documente LaTeX cu diacritice corecte. Pentru diacriticele cu virgulă era simplu, includeam \usepackage[utf8]{inputenc} și gata. În schimb, dacă folosiți noile "ș"-uri și "ț"-uri într-un astfel de document, LaTeX dă o eroare. Salvarea vine din folosirea \usepackage[utf8x]{inputenc}. Acum, puteți insera direct noile caractere și LaTeX-ul nu se va plânge. Notă: dacă sunteți ca mine și folosiți TexLive (și) pe Windows, e important de știut că pentru a folosi utf8x trebuie instalat pachetul ucs.

Sper să fie de folos cuiva.

4 comentarii:

pretzeL spunea...

nu e de folos nimanui, dar imi place optimismul tau

Anonim spunea...

Nu pot sa cred cat ma chinuiam cu diacriticele in Latex cand era asa o metoda simpla. Dau o bere!

Anonim spunea...

mersi, a functionat.

Niculae Cristina spunea...

Multumesc mult! Pe mine chiar m-a ajutat

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.