vineri, februarie 13, 2009

Integrama croată.

"Tricolorii n-au rezolvat integrama croată". Acesta este un titlu al Evenimentului Zilei din 12 februarie referitor, normal, la meciul de fotbal dintre România și Croația.

De ce? De ce integrama? De ce nu "Tricolorii n-au dezlegat rebusul croat"? Sau, ca sa ne adâncim în limbajul consacrat transmisiunilor sportive: "Elevii lui Pițurcă au primit șah mat de la croați". Desigur, ca în orice relatare care se respectă, am face bine să nu omitem factorul monden: "Fără Briliantul Mutu, elevii selecționerului Pițurcă au pierdut pole-positionul în cursa din Ghencea".

Bun, am stabilit titlul. Citim mai departe și aflăm că, așa cum am intuit anterior, croații sunt, de fapt șahiști. Adică, cum ar fi dacă Elisabeta Polihroniade ar dezlega integrame în timpul liber. Pe un teren de fotbal. Dar mă îndepărtez de la subiect. Mergem mai departe în mrejele articolului și constatăm cu dezgust patriotic că "echipa lui Pițurcă (adică noi) (...) a terminat jocul în corzi". În corzi, ca la box.

Devine clar pentru mine cauza eșecului naționalei de fotbal - nu sunt polivalenți, dom'le. Trebuie să-l învățăm pe Bănel să joace șah - îl trimitem în cantonament în Cișmigiu cu bătrâneii, pe Ovidiu Petre îl băgăm la box, că și-așa trebuie să mai pună ceva carne pe el și pe Marica îl punem la integrame ca să-și îmbunătățească și vocabularul.

Băi, "jurnaliștilor" scoși din fabricile de diplome numite generic facultăți, sfat de la mine: articolele care [sic] le scrieți voi, citiți-le înainte să le dați send la gazetă. 'Ți-ai dracu', că e plină țara de jurnaliși, comunicatori, marketeri, științiști politici, ecologiști, avocați, șaormari, taximetriști, economiști, ingineri, farmaciști și bancheri. Da' unu nu muncește.

4 comentarii:

The Pawl spunea...

Gazeta sportiva , are rolul de a culturaliza scuipatoru` de seminte autohton . Cum poate fi el culturalizat ? Simplu , ii este prezentat si alt sport "printre randuri" in afara de fotbal . Rezultate ? NONE !

Anonim spunea...

[...]Băi, "jurnalistilor" scosi din fabricile de diplome numite generic facultăti, sfat de la mine: articolele care le scrieti voi[...]

Vezi sa nu ajungi actorul jucat de rol... Sau, ca sa ramananem in zona verde a terenului, jucatorul care se dribleaza..

Cos spunea...

Pentru a pune punct speculatiilor si ingrijorarilor primite de la cititori: greseala este intentionata. Prin ea, autorul a incercat ironizarea uneia dintre cele mai frecvente greseli, de multe ori uzitata in presa (si de domnul Tariceanu, desigur).

@Pawl - da, buna ideea ca astfel se incearca sensibilizarea cititorului catre alte sporturi, nu m-am gandit la asta.

@Anonim - daca este vorba despre omiterea prepozitiei, vezi mai sus. Daca nu, nu m-am prins. Revino cu amanunte.

pretzeL spunea...

de fapt anonim vroia sa spuna "vezi sa nu ajungi actorul jucat in picioare"

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.