luni, februarie 02, 2009

Hai 'liberare.

Probabil ați auzit cu toții despre cazul lui Gorbunov. Pentru cine nu e pus în temă, pe scurt: omul făcea pușcărie pentru tentativă de omor și i-au dat drumul temporar ca să se opereze la ochi.

Nu vom discuta despre mafia din justiție și despre cum i-au dat drumul un judecător și un procuror corupți (probabil în urma unor venituri neimpozabile), ci despre conceptul de eliberare temporară. Adică, mă miră că există ideea conform căreia statul se hotărăște să elibereze un deținut condamnat (deci, vinovat), cu condiția ca ăla să se și întoarcă. Un fel de "jură-te pe roșu că nu fugi".

Cum spuneam, conceptul în sine mi se pare cretin. Înțeleg că există boli care nu se pot trata decât în libertate, da' măcar un paznic, frate. Un gabor care să-l păzească pe deținut. Nu să-i dăm drumul, așa, pur și simplu. Sau hai, mai fac un compromis și zic: măcar cei periculoși pentru societate să fie păziți. După părerea mea, sunt două tipuri de condamnați: cei băgați la pârnaie ca să învețe o lecție (gen, furi o găină și primești un an, ca să fim siguri că ți-e suficient de rău ca să nu te mai gândești a doua oară) și deținuții care sunt periculoși pentru societate (prietene, ai omorât un om, așa că noi te ținem aici vreo 20 de ani ca să nu mai ai ocazia să faci rău cuiva). Acum, vin și zic -- dacă avem un deținut din categoria a doua, poate că n-ar fi indicat să-l eliberăm fără pază. Și precizarea aceasta ar trebui făcută în lege, ca să nu mai vină toți judecătorii șpagasini să hotărască ei cine iese și cine nu.

Concluzia? Vina este a sistemului și a legii care permite astfel de lucruri să se întâmple. Hai, să se pună toți absolvenții de drept să scrie un amendament la legea respectivă, că și-așa nu faceți nimic.

3 comentarii:

Defyer spunea...

http://www.cracked.com/article_16998_5-horrific-serial-killers-who-are-free-right-now.html

Nu numai la noi exista.

umbre spunea...

avem nevoie de un tepes...:)

Cos spunea...

Că țepari avem suficienți.

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.