marți, august 14, 2007

Parlamentări.

Transparenţa instituţiilor statului ne conferă stenogramele şedinţelor din Parlament. Mai jos, fragmente din stenograma Senatului din 25 iunie 2007, fix înainte de vacanţă.

Văcă:
(...) stimate colege şi stimaţi colegi, înainte de a intra pe amendament ca să-l supun votului, avem o propunere - domnule senator Frunda, am înţeles bine? - de respingere.
Frunda (din sală):
Da.
Văcă:
(...) Doamna senator Norica Nicolai, vă rog eu foarte mult. Şi reprezentantul Guvernului, vă rog să treceţi la locul dumneavoastră. Vă rog foarte mult. Domnule senator Verestoy, daţi-ne o mână de ajutor. Vă spun eu, terminăm mai repede şi puteţi sta de vorbă cu colegul.
Verestoy:
Nu deranjăm cu nimic.
Văcă:
Nu, dar nu e... să stea cu spatele la prezidiu nu prea este frumos. Vă rog foarte mult. (...) Domnul senator Gheorghe Funar, microfonul nr.8.
Funar:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Anexa nr.1 are 8 amendamente admise. Pardon, în total 10 amendamente. Iniţiatorii, la aproape toate dintre cele admise la comisie, suntem împotriva lor, cu excepţia punctului 9. Şi v-aş ruga, domnule preşedinte, să le supuneţi la vot pe fiecare separat. Mulţumesc.
Văcă:
Cred că aţi devenit optimist după primul vot, prea optimist. Bine. Supun votului dumneavoastră amendamentul acceptat de comisie de la poziţia 3. Numai o secundă. Vă rog să votaţi. (...)
Din sală:
Ce anume votăm? Raportul?
Văcă:
Nu raportul, amendamentele admise, asta supunem la vot. (...) Amendamentul de la poziţia 6, se solicită să se păstreze amendamentul propus de iniţiator, comisia propune eliminarea, deci votând nu, sunteţi de acord cu comisia. Vă rog să votaţi. (...)
V. Dinescu:
Domnule preşedinte, dumneavoastră aţi spus adineauri o chestiune pe care, poate din vina mea, eu nu o înţeleg. Aţi spus: "comisia propune eliminarea" şi, votând nu, suntem de acord cu eliminarea? Suntem de acord cu comisia? Cum să fim de acord? Votând nu, votăm împotriva amendamentului, care este al comisiei, dar este de eliminare.
Văcă:
Eu cred că nu aţi înţeles.
V. Dinescu:
Luăm stenograma, că e la îndemână.
Văcă:
Pe stenogramă, eu v-am spus: votând nu, sunteţi de acord cu comisia, votând da, sunteţi de acord cu domnul senator Funar, care a intervenit şi a cerut să se păstreze punctul de vedere iniţial. (discuţii în sală)
V. Dinescu:
Domnule preşedinte, nu este bine.
Văcă:
Dar nu este suficient de clar? Dacă am explicat votul, nu este suficient de clar? Da, înseamnă de acord cu iniţiatorii. Nu, de acord cu comisia. Dacă explicam greşit, era o treabă.
V. Dinescu:
Nu e bine nici acum, domnule preşedinte.
Văcă:
Deci, am propus textul domnului senator Funar, votat cu da. Puteam să pun şi invers, de acord cu dumneavoastră. (discuţii în sală)
V. Dinescu:
Dar nu se înţelege, domnule preşedinte.
Văcă:
(...) Stimate coleg, când veţi fi preşedinte, daţi dumneavoastră explicaţii. Vă rog să luaţi loc! Vă doresc succes!

Orice comentarii sunt de prisos. Iată şi textul complet al şedinţei menţionate.

Un comentariu:

Defyer spunea...

Daca vrei senzatii si mai tari si daca nu ai altceva de facut, sa citesti stenogramele sedintelor biroului permanent al Camerei Deputatilor si al Senatului. Acolo poti gasi alte texte care l-ar fi inspirat pe Caragiale.

Desi cred ca in viata avem lucruri mai importante de facut decat sa citim ce fac ei la sedinte...

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.