marți, martie 27, 2007

Cum să înmatriculăm un autovehicul?

Voi, cei ce înmatriculaţi, lăsaţi orice speranţă!

Ca orice expediţie în tărâm necunoscut, şi aceasta are nevoie de o planificare temeinică şi determinare pentru a reuşi. Obiectivul nostru este să depunem actele pentru înmatricularea unui autovehicul nou într-o singură zi.

Să vedem întăi de ce echipamente ai nevoie:
 1. Moped sau motocicletă
 2. Perindările urbane pe care urmează să le întreprinzi nu pot fi făcute decât în timpul zilei, la ore de maximă aglomeraţie, deci rişti fie să nu termini în cele 12 ore de program, fie să nu găseşti absolut nici un loc de parcare. De aceea, recomand fie un moped (de genul celor folosite de curieri), fie o motocicletă rapidă.

 3. Îmbrăcăminte
 4. Deoarece veţi fi pe drumuri ceva mai mult de 12 ore, este recomandat să purtaţi haine lejere şi încălţăminte comodă. Atenţie! Condiţiile meteo se pot schimba de mai multe ori în cursul unei zile, aşa că este bine să fiţi pregătit pentru ploaie şi pentru caniculă. Cel mai bine este să aveţi o îmbrăcăminte modulară, cu mai multe bluze şi tricouri pentru a le putea schimba după preferinţă.

 5. Navigaţie
 6. În mod cert, secţiile financiare şi trezoreria pentru sectorul Dumneavoastră sunt aşezate în locuri şi pe străzi cu nume imposibile, pe care nu aţi mai fost niciodată. De aceea, cel mai bine este să aveţi un receptor GPS pentru navigaţie şi o hartă analogică (nu de puţine ori veţi fi situat între mai multe clădiri înalte şi GPS-ul va deveni inutil - este vorba de mediu urban, totuşi). O busolă poate complementa foarte bine harta.

 7. Mâncare
 8. Un soldat flămând este un soldat ineficient! Împachetaţi şi mâncare bogată în proteine şi zaharuri pentru că sigur veţi avea nevoie de energie. Nu uitaţi apa din belşug!

 9. Conectivitate
 10. Veţi avea nevoie de un telefon mobil în reţeaua GSM (pentru a avea semnal în anumite instituţii) cu bateria încărcată şi un telefon conectat în CDMA pentru Internet de mare viteză. De asemenea, un terminal mobil (la care să se poată conecta telefonul CDMA) compatibil Web 2.0 va fi indispensabil.

 11. Bani
 12. Toată distracţia (fără echipamente) vă va costa puţin peste 1.000 RON, bani pe care este obligatoriu să-i aveţi cash pentru că nimeni nu vă va accepta carduri de credit sau debit.


Echipamentele fiind achiziţionate şi pregătite, cu o zi înainte trebuie să vă stabiliţi traseul, astfel: luaţi harta şi marcaţi poziţia de start (de unde plecaţi dimineaţa), apoi următoarele puncte: Direcţia Taxe şi Impozite Locale (a sectorului Dumneavoastră), Registrul Auto Român, Trezoreria sectorului şi Poliţia Udrişte. Folosind un compas, trasaţi în jurul fiecărui punct câte un cerc de rază patru kilometri. Acum avem o hartă şi şase cercuri. În interiorul fiecărui cerc căutaţi filialele CEC şi marcaţi-le. Acum, arta constă în a găsi un drum optim astfel încât să pornească la Dumneavoastră de acasă, să treacă prin Udrişte şi să se termine tot la Udrişte, trecând prin toate celelalte puncte şi prin cel puţin o filială CEC. Nu uitaţi să ţineţi cont de eventualele redirectări ale traficului, de aglomeraţia estimată la diverse ore şi de sensurile unice.

Avem un traseu, avem toate echipamentele şi suntem hotărâţi. Înainte să plecaţi de acasă nu este nevoie să luaţi micul dejun. În continuare vă voi povesti ce trebuie să faceţi pas cu pas, cu exemplificări din sectorul 1:
 1. Udrişte
 2. De aici nu trebuie decât să luaţi un Certificat de Înmatriculare pe care îl veţi dactilografia la mafia tolerată din faţa secţiei de Poliţie.

 3. Direcţia Taxe şi Impozite
 4. Cu certificatul dactilografiat la Udrişte trebuie să ajungeţi la taxe şi impozite să intraţi în evidenţa Fiscului cu maşina. Aici vom face prima pauză pentru că nu vă va primi dosarul din prima, pe motiv că nu aveţi Certificatul de Autentificare Fiscală al dealer-ului. Mergeţi şi mâncaţi micul dejun. La întoarcere, acelaşi dosar, acelaşi ghişeu, aceeaşi funcţionară acră vă va viza înmatricularea dacă îi spuneţi că dealer-ul nu eliberează certificatul anterior menţionat.

 5. Registrul Auto Român
 6. Aici nu veniţi decât după un abţibild ce se va aplica peste cartea maşinii. Utilitatea acestuia şi motivul pentru care nu îl aplică băieţii la Udrişte îmi scapă momentan. Ideea e că mai plătiţi nişte bani.

 7. Trezorerie
 8. Urmează o parte ceva mai complicată. Pentru sectorul 1, Trezoreria este situată undeva în spatele Teatrului Naţional (Atenţie! Nu faceţi greşeala să mergeţi la adresa de pe site, căci Trezoreria s-a mutat!) şi vă asigur că nu veţi găsi loc de parcare - de unde necesitatea de moped. Dacă, totuşi, sunteţi cu maşina, nu trebuie decât să o trageţi în faţa clădirii, în timp ce-i faceţi semn portarului că staţi cinci minute. Nu uitaţi să-i plătiţi o taxă de parcare de 1-2 lei. Odată opriţi, nu vă rămâne decât să vă conectaţi la internet folosind PDA-ul + telefon mobil şi să accesaţi un calculator online de Taxă pentru Prima Înmatriculare (dacă sunteţi cu maşina se poate şi de pe laptop). Acest pas este necesar deoarece doamna de la ghişeu vă va întreba cât trebuie să plătiţi pentru că "noi nu am primit nici o circulară de la Udrişte".

 9. CEC
 10. La Casa de Economii şi Consemnaţiuni aveţi de achitat două taxe care însumează vreo 80 de lei. Este esenţial să nu fie trecute pe aceeaşi chitanţă pentru că cei de la Udrişte nu vor decât două hârtii diferite, altfel vă resping dosarul!

 11. Udrişte - dubla doi
 12. Ajunşi în faţa Udrişte, tot cu mafia locală aveţi treabă: de data aceasta asigurarea obligatorie, care trebuie încheiată pe minim şase luni (nu, doar pe o lună nu merge, caci vă vor respinge dosarul). Dacă ştiţi cum să vorbiţi şi ziceţi că nu prea aveţi bani veţi obţine reduceri substanţiale de la asiguratorii semi-legali. Odată rezolvat şi RCA-ul, intraţi la Poliţie. Aici veţi fi ispitiţi să mergeţi la Informaţii - nimic mai greşit! De la informaţii veţi fi doar dezinformaţi (eu am fost de vreo trei ori şi am primit trei variante diferite). Nu vă rămâne decât să vă aşezaţi la coadă la Casierie şi să plătiţi numărul (acum este un moment prielnic să luaţi masa - pe care sperăm că nu aţi uitat-o în maşină/moped). După câteva ore (pentru că este doar o casierie şi vreo 2000 de oameni care vor să plătească ceva) vă aşezaţi la următoarea coadă la Înmatriculări să vă depuneţi dosarul.


Succes!

P.S. În curând pe Sietch, "Perle ale funcţionarilor" - rămâneţi pe site, căci nici nu ştiţi ce pierdeţi!

23 de comentarii:

Radu spunea...

Pe când şi un scroll cu sms-uri de la fani?

pretzeL spunea...

^^ subscriu...vreau un live chat, sa interactionez cu fanii si le ghicesc in cafea si sa le dau horoscopul! maine vom discuta despre iminentul mare cutremur...direct in studio!

"o motocicleta de viteza"? :D un zx6-r ceva?

Anonim spunea...

fani?!?! care fani??

pretzeL spunea...

ia uite 1 ^^

Anonim spunea...

unde, unde?

iulia spunea...

trist, prea trist! de asta e bine sa te bucuri de vechiul tico si sa mergi tot cu metroul.
vezi ca nu trebuie sa iti iei prea multe proteine la tine pt ca nu iti dau energie! Mare adevar ai grait cu dulciurile alea! teoria spune ca functioneaza bine creierul daca ii dam sa pape glucide...altfel se prosteste rau.
acum stau sa ma gandesc daca am mai mancat glucide in ultimele 6 luni....

Anonim spunea...

doamne cata intelepciune...

iulia spunea...

stiam odata o vorba de duh
"I was born intelligent but school ruined me"

Costin spunea...

Bai Anonim, tu ai trupa de hip-hop?

Anonim spunea...

@costin...nope, de ce?

@iulia...nu scoala... tocitul de pe parcursul ei poate

pretzeL spunea...

@costin si anonim - poate iti faci cu costin! Ca de cand a biruit "sistemul ticalosit" e un dur. (si grupurile de interese)

Anonim spunea...

mah, io stiu cat de dur e costin... da' de ce eu?

Costin spunea...

Ar suna bine:
Costin feat. Anonim - Impuscam curvele

Anonim spunea...

sa stiti k o iau k pe o jignire :p

Groparu spunea...

Daaaa, dar... putem inmatricula mashinutza in Insulele Canare, sau Seychelles. Si atunci putem da si mail lu' nenea Tari' si sa ii scriem: "ce bine-mi pare ca ai loat tzeapaaaaa..."

pretzeL spunea...

@costin ce ai cu ele saracele? face si ele o meserie cinstita! Urmatoarul extras pe single dupa "impuscam curvele" ar putea sa fie "ne bat pestii" ;)....vreau 10% din tot!

Anonim spunea...

nu cred k o sa te imbogatesti prea rau din asta... adica hai sa fim seriosi...cos sa cante?!?!?

pretzeL spunea...

depinde la ce instrument! :D

Anonim spunea...

da-mi tu un exemplu de instrument din care ar reusi sa scoata ceva melodios...

Costin spunea...

Eu sunt un virtuoz al tastaturii, dragilor.

pretzeL spunea...

@anonim solzi de peste! Frunza sau ghinda optional. Costin este un adevarat om al naturii, un haiduc, un ranger Smith contemporan.

Anonim spunea...

ce mai pot sa zic?!?! 1-0 pentru tine...

Costin spunea...

Sunt un [i]Walker, politist texan[/i]. Punct.

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.