miercuri, decembrie 13, 2006

Scrieri alese.

Deşi mi s-a sugerat din partea publicului spectator să-i las în pace, nu mă pot abţine: prostia mă deranjează, iar când trebuie să mă confrunt tete-a-tete cu ea sunt chiar dezgustat. Astăzi, despre cei care nu sunt în stare să scrie pe o tastatură.

Îi cunoaştem cu toţii - fie de pe mass-enger, fie datorită mailurilor pe care le trimit, fie dintr-un forum pe care mai scriem. Sunt acei oameni care pur şi simplu nu sunt în stare să scrie într-o formă acceptabilă. Adică cum?
Adică parcă au uitat pur şi de semnele de punctuaţie, pe care nu le mai folosesc sau le folosesc alterat. Ce minte bolnavă s-a gândit pentru prima dată să înlocuiască vechea şi îndelug folosita cratimă ("liniuţa de unire" cum îi spuneam în ciclul primar) cu apostroful acela întors (că nici nu ştiu cum se numeşte - `)? Sa nu mai spunem de folosirea excesivă a punctelor de suspensie îndesite şi înzecite în loc de orice alt semn grafic. NU, în loc de virgulă nu se pune ".....". La fel dacă vrei să laşi fraza în suspensie - pune dracului numai 3 (trei) punctuleţe. Aceşti oameni aproape că sunt mai enervanţi decât cei care nu mai folosesc deloc semne de punctuaţie (deşi, de multe ori pe aceştia aproape că nu-i înţeleg). Mai puneţi mâna pe o carte de gramatică!
Urmează, în sfârşit, cei care din lipsă de altă activitate folosesc în loc de 'ş' şi 'ţ' infamele 'sh' şi 'tz'. De ce? De ce ar dori cineva să strice un text prin astfel de grupuri de litere? Să presupunem că nu ai suport pentru limba română (deşi, acest lucru nu mai este valabil de foooarte mult timp). Chiar nu-ţi poţi da seama că e mai urât în felul acesta? Chiar nu realizezi că laşi o notă de superficialitate şi de gândire puerilă? NU, nu e cool să scrii aşa!
Normal că i-am lăsat la sfârşit pe adevăraţii genului. Pe campionii prostiei în scris electronic - cei care fac prescurtări! Să trecem repede peste idioţenii gen "k" în loc de "ok", "pt" în loc de "pentru" şi inofensivul "nb" pentru "noapte bună" (pe acesta aproape că-l înţeleg, prescurtarea fiind substanţială) şi să intrăm direct în grosul problemei: folosirea lui 'k'. Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor (ca să folosesc limba de lemn mediatică), e penibil să scrii cu 'k' în loc de 'c'. E urât, arată cât de dobitok eşti şi are un efect devastator asupra esteticii textului. K să nu mai spunem că dovedeşte lumii k skrii la kterink şi k nu-ţi pasă de discuţie. Te-ai prins?

Paradoxul este că în viaţa "reală", unii dintre ei sunt oameni inteligenţi, iar majoritatea nu ar concepe să scrie astfel pe hârtie. Aşa că haideţi să facem un exerciţiu scurt: înainte să apăsăm pe enter să ne punem întrebarea "aş scrie aşa ceva pe o bucată de hârtie?". Mulţumesc.

3 comentarii:

umbre spunea...

cos, nu tine de lipsa cunoasterii, multa lume le foloseste pt(pt e o abreviere de cand ma stiu asa ca nu inteleg care e problema ta ce ea...(3) ) ca e mult mai rapid.cat despre folosirea diacriticelor, ar insemna mutarea semnelor gen ;:<>?" care fac folosirea "emoticoanelor" mai rapida si mai practica. trebuie sa`ti dau dreptate totusi la uzul abuziv al literei "k". aspectul pe care il da textului este inestetic si uneori chiar "zgarie" ochiul.restul abrevierilor sunt folosite tot din motive de graba si comoditate. nu cred ca e vorba de un procent de peste 5% care nu stiu sa scrie nici pe hartie alftel, iar 90% din ei nu au depasit varsta de 12-13 ani.parerea mea

si dupa cum spuneai si tu, multi sunt oameni care gandesc, care nu se tem sa dezbata un subiect care cere un grad de cultura...totul se rezuma la comoditate si graba.

ps: cos, trece in revista articolele de acum cateva luni si ai sa vezi diferenta dintre articole.asta apropo de comentariul anterior

jedimind spunea...

1. "Aceşti oameni /aproape că/ sunt mai enervanţi decât cei care nu mai folosesc deloc semne de punctuaţie (deşi, de multe ori pe aceştia aproape că nu-i înţeleg)."

"(...)aproape că" ?! Ba chiar sunt. Nu spun nimănui să pună punct la sfârşitul propoziţiei sau să înceapă cu literă mare. "Apostroful întors" nu se foloseşte, nici cratima şi nici ceva care s-o înlocuiască. Cuvintele ce odinioară se despărţeau prin cratimă se scriu legat(respectiv întro, miam, cemi, printrun etc.)

2. "Să presupunem că nu ai suport pentru limba română(...)"

Se aplică persoanelor pe care le cunosc. Şi iţi dau şi motivul: "urask krcterele romaneshti". Poate că românii sunt lipsiţi de caractere ? Ştiu şi eu ?

3. "Paradoxul este că în viaţa "reală", unii dintre ei sunt oameni inteligenţi, iar majoritatea nu ar concepe să scrie astfel pe hârtie."

Faptul că n-au "2peu" să scrie aşa ceva pe hârtie nu-mi arată faptul ca sunt inteligenţi.

4.1. Ai observat faptul că majoritatea ce scriu aşa sunt fete ? Dacă nu, înseamnă că mi se pare mie doar.
4.2. În curând, or să se înlocuiască până şi acestea cu ceva mult mai rău(Wikipedia - L33t). Din nevoia de comunicare ?

Dacă vrei, iţi povestesc zilele astea.

P.S. Din păcate, post-ul tău îi menţionează pe indivizii şi individele respective dar asta nu ne ajută să scăpăm de ei.

Cristi spunea...

Jedimind.. ai dreptate. Chiar nu vom putea scapa de ei. Uite, spre exemplu eu. Nu scriu aproape niciodata cu caractere romanesti (sper ca se observa), dar asta nu inseamna ca inlocuiesc "ş" si "ţ" cu "sh" si "tz". Sper ca voi fi iertat. Kt despre ceilaltzi.. s't inkurabili.

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.