miercuri, decembrie 06, 2006

Cyberdyne Systems.

Foarte multe cărţi şi filme de anticipaţie prevăd un viitor în care maşinile şi oamenii sunt în război. Este atât de imposibil un astfel de viitor?

Dacă, să ne imaginăm, la un moment dat se proiectează un creier artificial capabil de conştiinţă de sine? Ar fi acesta mai bun decât al unui om? Probabil că primul model ar fi destul de rudimentar, dar ulterior s-ar dezvolta şi nu e atât de greu să ne imaginăm că se va proiecta un creier echivalent cu cel uman. Trebuie să ne dăm seama că, din start, această "fiinţă", deşi aparent egală cu un om, ar fi net superioară. În primul rând, ar avea acces la un "coprocesor" capabil de cel puţin 2.2 miliarde de operaţii matematice într-o secundă (laptopul de pe care scriu acum e capabil de această performanţă). Apoi, nu e greu să ne imaginăm că o astfel de fiinţă ar avea acces aproape instantaneu la surse enorme (cantitativ vorbind) de informaţie - spre exemplu, o bibliotecă întreagă stocată pe un harddisc nu mai mare decât cel de sub degetele mele. Ţi-ar fi frică de o astfel de maşină? Şi mie. Şi acesta ar fi doar începutul, normal că în timp maşinile ar proiecta şi construi alte maşini - mai bune, mai puternice. Perfecte.

Cine ar porni războiul? Credeţi că maşinile ar începe exterminarea oamenilor? Sincer să fiu, îmi place să cred că ceva mai bun decât noi nu ar face această greşeală. Mai degrabă oamenii s-ar speria atât de tare încât ar porni într-o cruciadă împotriva creierelor artificiale. Partea cea mai proastă e că noi am pierde. Nu neapărat războiul, dar am pierde ceea ce am construit şi am fi înfrânţi prin însăşi condiţia umană.

5 comentarii:

Cristi spunea...

Nu-i nevoie de masini inteligente ca sa avem cu cine/ce sa ne luptam. Noi ne descurcam suficient de bine si in a ne lupta intre noi. Mai multe despre asta in melodia celor de la Guns N' Roses - Civil War.

iulia spunea...

in fiecare zi ma "minunez ca la poarta noua" ce rai sunt oamenii prosti asa k putem pune de un razboi impotriva lor...dar nu stiu cine va iesi invingator.

Costin spunea...

Ei. Ne depasesc numeric.

Cristi spunea...

...si logistic (ne depasesc). E suficient sa faca unu' vreo prostie (mare!?) si noi imediat murim (de ras sau de plans).

Sagy, spunea...

Frumos... misto scris, dar te-ai grabit cu o concluzie.. merita dezvltat.

Trimiteți un comentariu

Ţineţi minte, ne plac mai mult comentariile favorabile.